School: Gort an Choirce

Gort an Choirce, Co. Donegal
Séamus Mac Giolla Easboic

1. Giota de Dheilín na mbacach
    Dá gcastaí bean lom leisgeamail orm idir eadradh agus am breicfeasta, a deirfeadh liom a bó blighte, preátaí bainte, bainne ag an tseasga, ná bliocht ar na cearca, bhuailfinn buille uirthí de'n chlitear, de'n bhlightear, de'n chliach mhór, de'n bhata críon cam, a bhainfeadh cainnt agus coightheacht na hóir aistí.
    Éirigh a bhean a tighe is ná craithfidh Dia do chroidhe, Tabhair damh léim gurrfhiadh dín im bheag súilineach bhuidhe atá i gcionn a tighe le seacht mbliadhna a'gabhail de'shúile ag iarraidh ithe. Eirigh a bhean a'tighe ó ná habair liom mar dubhairt an droch bhean indé- ná hith an t-arán briste agus ná bris an tarán slan, ná codlaigh dhá oidhche i na dteach amháin, ar eagla's go dtógfadh droch rud ar bith leis thú, mar thóg an tiolar fad ó an t-éan ó'n chirc bháin.
      1. poetry
    Anna Ní Fhioruisge