School: Gort an Choirce

Gort an Choirce, Co. Donegal
Séamus Mac Giolla Easboic

ars an tÉireannach
    Shiubhal siad leo annsin gur casadh páirc fhéir ortha, agus ars an rí " Geall nach bhfaca tú páirc fhéir ariamh comh mór sin". " Ní fhaca" ars an fear ach ceann a bhí ag m'áthair sa bhaile. Nuair a d'fás an chead bhárr ní thiocfadh linn é bhaint mar bhí an féar comh fada sin, b'eigean dúinn é fhághail go dtí an dara bliadhain. Nuair a bhí mise 'á bhaint ní thiocfadh liom acht an bárr a ghearrradh de. Bhuail mé girrfhiadh sa tóin leis an speal, agus steall mé triúr fear amach as, agus bhí gach duine aca 'na fhear ní bhfearr na tusa". " Bréagach thú" arsa an rí. " Sin do ingean agam anois" arsa an tÉireannach.
    Fuair se nigean an ríogh le pósadh annsin, agus bhi bainfheis aca a mhair lá agus bliadhain.
    AT0852: The Hero Forces the Princess to Say, “That is a Lie.”