School: Gort an Choirce

Gort an Choirce, Co. Donegal
Séamus Mac Giolla Easboic

1. Sgeul grinn-
    "Tuilleadh mine nó béidh do bhrachan lom"
    Bhí Seán, muilteoir 'na chomhnuidhe ar thaoibh abhainn an mhuilinn i mbaile na creige. Ní raibh sa teach ach é féin agus a bhean. Cor uair ní bhiodh siad mór le chéile agus bhíodh acrann eatorra. ba mhinic a d'fiach sí fearg a chur air, acht bhi fóghaidh mhór ag an mhuilteóir.
    Lá amháin d'eirigh éineas beag eatorra agus amach na mhuilinn léi agus thoisigh a chaitheamh na mine amach sa-n-abhainn. Nuair a chuaidh an muilteóir amach tamall nadhiaidh sin chonnaic sé an obair a bhí uirthí. Chuir sé a lámha in a phóca agus sheas sé a dh'amharc uirthí tamall. "Tuilleadh mine nó béidh do bhrachan lom" ar seisean sa deireadh".
    M'athair a d;innis an 'sgeul seo damh.