School: Gort an Choirce

Gort an Choirce, Co. Donegal
Séamus Mac Giolla Easboic

1. Sgeul- An Leanbh gan bhaisteadh
    Bhi fear thiar ins na Rosaibh am amháin agus bhí sé 'na chearbhach mhór. Oidhche amhain d'imthigh sé a dh'imirt chárdaí agus bhí an bhean léi féin.sa bhaile.
    I dtrathaibh an meadhon oidhche thainic an diabhal isteach. Bhí coileach i gceann a'-tighe agus gach uair a thiocfadh an diabhal isteach dheanfadh an coileach sgairt agus rachadh an diabhal amach. Le sin dheanfadh rud éigin gáire i bpoll a'bhac'
    Nuair a thainic an fear na bhaile idir sin agus maidin, d'innis an bhean dó goide tharla ó dfág sé an baile.
    Chuaidh an fear go poll a'bhac' agus chuir ceist ar an té a bhí a' gáiridhe, goidé an rud é nó goidé bhí ag cur bhuadhartha air. D'freaghair guth é gur leanbh gan bhaisteadh a bhí ann agus gur mhaith leis baisteadh tuata a fhághail agus annsin e a chur sa gharraidh.
    Rinne an fear mar h-iarradh air agus chuaidh an leanbh suas -na bhflaithis.
      1. people by social grouping