School: Gort an Choirce

Gort an Choirce, Co. Donegal
Séamus Mac Giolla Easboic

1. Béal oideas na h-áite
    Seo mar thainig an t-ainm Chloich-Cheann Fhaolaidh de réir seanchus na ndaoine- Ins an am fadó bhí taoiseach darbh'ainm Ceann Fhaolaidh 'na chomhnuidhe ins an cheanntar seo agus thainig Balor béimeann as Toraigh agus bhain an ceann de Cheann Fhaolaidh, ar cloich. Tá lorg na fola le feiceáil ins an chloich go dtí an lá indiu, agus tá an chloch i mBaile Uí Chonaill comhgharach dó'n Fhalcarrach, an áit a chur duine de na h-Olfartaigh suas í tá corradh le céad go leith bliadhain ó shóin.
    Dó réir an sgéil sin mar fuair an áit seo an t-ainm, -Cloich-Cheann-Fhaolaidh .i. an chloch ar ár bhain Balor an ceann de Cheann Fhaolaidh.
    Deirtear gur guth aingil a threóruigh Colm- Cille i dtús báire go Toraigh. Ag obair dó sa Ghartan d'iarr aingeal Dé air imtheacht agus cúaird a thabhairt ar an Oileáin le na bheannughadh,. D'éirigh sé go toilteanach, tapaidh agus lá amháin