School: Gort an Choirce

Gort an Choirce, Co. Donegal
Séamus Mac Giolla Easboic

1. Luibheanna
    Cúl Phádraig
    Seo duilleóg mór leathan ghlas a fhásann a chois an bhealaigh mhóir. Má bhíonn dó mhéar ag cur fola, leaghasfhidh an luibh é de chur fola.
    Cúl Fáithche
    Is é duilleógaí beaga atá sa'n cúl fáithe. Tá na duilleógaí cineal bog. Ma leagann tú dó lámh go h-eadtrom air dóighfhidh sé thú agus tiocfaidh spúaiceacha beaga dearga ar dó láimh. Má fhághann tú greim dainghean ar an duilleóig seo ní dhóighfidh sé thú ar chor ar bith.
    Bheirtear an luibh seo dó lachain óga agus dó thuircigh óga. Deirtear fosta go bhfuil an luibh seo maith fá choinne gear- ánala.
    Samhaidh
    Seo duilleógaí beaga ghlasa. Tá cosamhlacht seamróige ortha ach-tá an duilléog rud beag níos mó. Tá blas milis ortha agus itheann móran daoine iad. Fásann siad ins na páirceanna.