School: Gort an Choirce

Gort an Choirce, Co. Donegal
Séamus Mac Giolla Easboic

1. Bhí stócach beag ann aon uair amháin agus níor choruigh sé ó'n luaith go raibh sé na bhuachaill. Lá amháin dubhairt a máthair leis go gcaithfeadh sé an luaith a fhágail agus rud eighinteacht a shaothruigheadh dó féin no daobhtha-san. D'imthigh sé agus níor phill sé go ceann cúig bliadhna.
    Bhí culaith mhaith éadaigh air ag pilleadh do agus é cóirighthe go deas. Chuala na comharsanaí go dtainic sé agus chruinnigh siad isteach a chuir fáilte roimhe. Nuair a bhí am luighe ann d'imthigh siad uilig na bhaile acht sean bhean amháin a cuaidh isteach i gcúl a' dorais a dh'éisteacht. Chuir an mhathair ceist air caidé an obair a bhí se a dheanamh ó d'imthigh sé. Dubhairt sé gura'b é an gadaidh a bfearr in Éirinn é. Chualaidh an tsean bhean a bhí i gcúl an
    AT1525: The Master Thief
    Máire Ní Earcain