School: Luinneach (roll number 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

Thug an gasúr leis an t-airgeaid ina cropanna beaga agus chuir i bfolach é.
    Chuaidh an gasúr isteach un toigh agus dubhairt a mhathair leis bhíos agam go ndeanfhadh sé rud éiginteacht olc sul ar phill sé. Chá dearn a mhathair arsa seisean agus dinnis sé ‘ach a’n rud ó bhun go bharr. Chuaidh sé amach annsin agus thug isteach an tairgead agus bhíeadar bréagh sáidhbhir ó sin amach.
  2. An seanduine agus an trúir mach.
    Bhí seanduine ann uair amháin agus bhí trúir mach aige. Bhí sé ag éirghe aosta sgáirt sé ar a thrúir mach theacht chuige.
    Thainig siad agus dubhairt sé go rabh an bás aige agus go rabh sé ag dul a thabhairt chomhairle daobhtha. Dubhairt sé go rabh an iomad airgid i bhfolach faoi’n talamh agus dá gcuartaighadh siad an feirm maith go bhfuigheadh siad é agus go mbéadh siad saidhbhir.
    An trathnóna sin d’éirig an tathair níos measa agus fuair sé bás. Indiaidh an t-athair a chuir bhí na mich ina suidhe`ag an teinidh ag caint ar an rud a bhí a n-athair
    Domhnall Mac Giolla Easbuig
    Srath na Bruaí, Co. Donegal