School: Luinneach (roll number 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. (continued from previous page)
    beatha. Chaith sé na préataí a bhí fágtha isteach ins an ceig agus thuit sé ina chodhladh. Ní bhfuair an beathach a cheann de na preátaí. Bhual sé an cheig a rabh an t-uisge beatha. Dheoirt an t-uisge beatha amach. Dól an capall é agus thuit sé na chodladh.
    Nuair a mhusgail an fear chonnaic sé an capall na luighe agus shíl sé go marbh a bhí sé. Bhain sé croiceann dó’n (fe) chapall agus d’imthigh leis. Nuair a bhí sé tamall na luighe an oidhche sin mhothuigh siad bualadh ar an doras mar dhéanamh an capall i gcomhnuidhe.
    Dubhairt a mhnaoi go bé sin an beathach. Dubhairt seisean nach dtiocfaidh leis a bhéith go rabh an beathach marbh. D’fosgal siad an doras agus bhí an (an) beathach annsin gan croiteann ar bith air. Fuair siad olann agus chuir siad gcuideachta e agus cuir siad air é.
    Chuir siad suas ar an chaorann é, agus an Samhradh sin fuair siad seacht mála olann uad.
    AT1911A: Horse's New Backbone