School: Luinneach (roll number 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. (continued from previous page)
    Dubhairt an dara fear leis an athair go rabh seisean ag imtheacht leis go dtí an domain thoir fosta. D’imthigh leis (ar) i lorg agus nuair a bhí sé giota maith i lár na fairrge chonnaic sé caisleán deas agus bean ina seasamh ag a thaobh (an)
    Chomh luath agus chonnaic sise é agus chuir sé suas brath geal dó. Thug sé iarraidh air agus nuair a shroich sé an talamh tirim chuaidh sé go dtí an caisleán agus (cuair) chuir sí ceist air cá rabh sé ag dul, (go) dubhairt seisean go rabh sé ag dul go dtí an domhain thoir dubhairt sise duine ar bith a [dteachaidh]? annsin nar phill siad ní ba mhó, agus d’fhan seisean ag an bhean fosta.
    Dubhairt an fear a ba óige go rabh seisean ag imteacht leis go (dnb) mfuigheadh sé na trí mbuideal. D’imthigh leis a lorg agus nuair a bhí sé giota mait ar shiubhal chonnaic sé caisleán deas agus nuair a chonnaic an bhean é chuir sí suas brat do. Cuaidh sé go dtí an caisleán agus (a) bí a bheirt dearbrathair annsin roimh agus d’iarr siad (eisean) air fanacht aca.
    Dubhairt sé go rabh se ag dub fá
    Máire Nic Pháidín