School: Luinneach (roll number 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

deánamh biseach de’n athair. Acht i n-áit sin fuair sé bás.
    Bhí briongloideach ag an bheirt fhear oidhche amháin agus ar maidin d’innis siad do an bhean draoidheachta é. Dubhairt sises nach rabh a ghach annsin acht amaidigh. Ní rabh siad sasta, agus dubhairt siad leithe go rabh siad ag dul chun an bhaile.
    Dubhairt sise nach rabh siad ag dul chun (na) an bhaile, agus bhí droch dhoig ortha.
    B’éigin daobhtha fanacht chuici tamall eile, agus dar leobtha féin go nglacfadh siad plean éiginteacht go dtí go bhfuigheadh siad a dhul chun an bhaile.
    D’eirigh siad i lár na h-oidhche agus fuair siad an buideál, agus fuair siad ‘na bhaile. Chuaidh siad amach ar dhoras an chaisleán agus síos go dtí an fhairrge, agus fuair ar long, bhí siad giota maith i lár na fairrge, nuair a bhí banúgadh an lae ann. Nuair a d’éirigh an bhean draoidheachta ar maidin, chonnaic sí gur bualadh bob uirthi, agus fuair sí a slat draoidheachta, agus thoisigh sí a obair, leis an t-slat, agus bhí an bheirt eile eile ins an bhaid rith na h-áma. Ins an deir-
    Máire Ní Dhuibhir
    Tomás Ó Colla