School: Luinneach (roll number 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. An Fear a bhí ag dul go dtí an domhain thoir.
    Bhí fear ann, agus bhíodh sé ar shiubhal leis, ar fad. Chaithfeadh sé oidhche (a) i gach teach, ag bhí [aithne]? ag gach duine air. ins an deireadh ní leigfeadh duine ar bith isteach é.
    Oidhche amháin bhí sé ag dul fríd choillidh, agus bhí sé iongantach tuirseach, agus shuidh sé síos, annseo agus bí caisleán deas annseo, acht fathach a bí na chomhnuidhe ann. D’imthigh sé leis agus chuaidh sé isteach d’iarr sé lóistín na h-oidhche, dubhairt an fathach leis amach leat seo droch chaisleán na tá cuid mhór droch dhaoine na gcomhnuidhe annseo.
    D’imthigh sé leis agus chuaidh sé go dtí an fhairrge, agus casadh fear air a bí ag dul go dtí an Domhain Thoir agus d’iarr sé eisean a bheith leis. D’imthigh an bheirt aca leobhtha sa bhád agus bí siad tamall maith ar shiubhal i lár na fairrge chonnaic siad teach. Dar leobhtha go rabh siad ins an domhain thoir agus chuaidh siad isteach san teach, agus bí fear agus chuir siad ceist ortha an beith seo an Domhain Thoir. Dubhairt siad na beith agus dubhairt an bhean leo duine ar bith a chuaidh annsin ariamh níor pill
    Máire Ní Dhuibhir
    Tomás Ó Colla