School: Luinneach (roll number 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. An gasur amaideach.
    Bhí gasur ag faoistín lá amáin agus nuair a bhí deireadh a chuid peacaid inniste aige do’na sagart cuir siad ceist air an rabh a dhath eíle aige le innse.
    Dubhairt an gasur go rabh ach go rabh eagla air go (ninnis) ninnsiughadh na sagairt air é. Dubhairt an sagairt go mbheadh sé peacamhail aige é a innse.
    Dubhairt an gasúr go rabh nead aige a rabh trí huibhe uirti. Ar maidin lá thar mharach chuaidh an sagart ar an (Alte) Altóir agus rinne sé seanamóir fá daoibh de’n gasur a dubhairt go rabh nead aige a rabh trí huibhe uirti
    Déirigh an gasúr anairdhe ar an tsuidheachán agus sgairt sé. “A ghiolla an bhéil mhóir bhíos agam go ninnseacha é.
    Sean Ó Gallchobhair
    13
    Srath Máirtín, Co. Donegal
    Caitlín Ní hArcainn
    58
  2. “An fear a rabh Éirinn faoi féin”.
    Bhí fear ann aon uair amháin, agus bhí Éirinn faoi féin. D’imthigh sé lá amháin, agus treabhaidh sé an talamh. Lá thar ná bhárach, chuir sé síol, agus nuair a tháinig an trathnóna, reath an síol gann air.
    Bhí capall bán aige, agus thug sé leis é, agus d’imthigh. Nuair a tháinig sé go dtí an fhairrge, Chaith sé an capall trasna na fairrge