School: Luinneach (roll number 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. Clann Ríogh na h-ioruaidhe.
    Bhí Rí ann aon uair amháin agus bhí triBhí Rí ann aon uair amháin agus bhí triúr mac aige. Sé an t-ainm a bhí ortha Cod, Micheál agus Séamus.
    D’imthigh siad lá amháin na h-iouaidhe a sheilg agus tháinig teas mór ortha bhí siad ag taobh na fairrge agus béigin daobhtha éirghe suas ar chruch a bhí shuas ós a gcionn le teas. Annsin thoisigh siad a caint ar Éirinn. I lár na cainte tcí siad soitheach ag tarraingt ortha isteach ón fhairrge.
    Anois arsa cod le na dhearbhreathaireach gabhaidh sibhse chun na bhaile agus bhéidh mé libh amach lá ar na bhárach ar ais agus fanneochaidh mise annseo go bhfeicfidh mé goidé an soitheach í seo. Sheasuigh sé annsin ar an talamh.
    Chonnaic sé í ag tarraingt air agus sé an rud a bhí ann currach agus bean uasal óg ina láimh aici agus dá ubhla déag léithe agus í ghá gcathamh i n-áirde agus gan í ag leigint dó aon cheann tuitimh go talamh.
    Tháinig sí isteach go dtí an cladach. Shiubhal sí léithe go rabh sí thuas ag cod D’fhiafruigh sí dó cainm a bhí air. Dubhairt
    Sádhbha Ní Bhaoighill
    Srath na Bruaí, Co. Donegal