Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. An Bhean Ghlas.
    Bhí fear uasal ann fad ó shoin agus bhí truír mac aige agus feirm mór talaimh fosta. Bhí an fhairrge ag teacht air. Rinne an fear a ba seine de na mic claidh leis an fhairrge a choinneáil amach ón talamh. Lá ar na bhárach an cliadh a bhí deánta bhí sé leagtha go talamh.
    Dubhairt an dara fear go ndeánfadh seisean claidh eile rinne sé é agus lá ar na bhárach bhí sé leagtha go talamh arís. Dubhairt an fear a ba óige go ndeánfadh seisean claidh eile anois. Rinne sé teach beag thíos ag a thaoibh. Shuidh sé go maidin a gcoimhead agus deich gárda aige.
    Shuidh sé ag imirt leis féin. Chá rabh i bhfad go bhfacaidh sé bád caol dubh ag teacht isteach agus an bhean dheas ina suidh ins an deireadh. Tháinig sí isteach chuige. D’fiafruigh sé dí an an n-imreochadh sí cluiche dubhairt sí leis go n-imreochadh. D’imir siad cúpla cluiche amháin annsin dubhairt sí leis go n-imreochadh siad cluiche amháin eile agus dubhairt sí leis an té a bhainfeas an cluiche go gcaithfeadh sé an duine eile a chuartughadh roimhe lá agus bliadhain nó go gcaillfeadh sé a cheann annsin dimthigh sí ar ais chun an bháid chaol dhubh.
    Sádhbha Ní Bhaoighill
    Srath na Bruaí, Co. Donegal