Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    teacht na bhaile fuair sé bás ar carraig a bhí ann. Bhí an bean leithe féin annsin agus lá amhain d’imtig sí leithe a cruinneadh agus teacht na h-oidhche fuair sé lóistín i dteach na h-oidche beag agus choinnig siad cupla lá í ach ina diaidh sin ní rabh sí sásta d’imthigh sí leithe. Bhí mála mór trom uirthí agus bhí gasúr beag ag siubhal tart agus bhí truaighe mór aige daoithe agus thóg sé an mála leis agus d’fág sé ag carraig mór a bhí ann agus fuair sí bás.
  2. Fear coilleadh.
    Bhí fear coilleadh ann uair amháin agus bhí sé (?) bócht agus bíod sé ag obair go cruaid diteallach ó maidin go dtí an oidhche fá coinne rud beag airgid a saothrugadh.
    Bhí gasúr amháin aige agus ba maith leis posta éiginteacht a chuir roimhe agus dubhairt sé sé leis lá amháin caithfidh tú thol na scoile agus foghluim go maith.
    Cuaidh sé na scoile agus ins an deireadh
    Sorcha Nic Pháidín