School: Luinneach (roll number 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. An gasúr crosta.
    Bhí bean agus fear ina gcomhnuidhe san choillid agus bhí mac amháin aca. Ba ghnathach leis an athair a bheith ag obair san coillidh. Lá amháin chuir an máthair an mac amach a chrógad mónádh, chuaidh sé amach, ac níor cróig se móin ar bith. Shuidh sé annsin, agus nuair a tháinig tráthnóna tháinig sé na bhaile, agus dubhairt sé go dtearn se obair mhaith indiu. Nuair a tháinig an t-atair d’innis sé do fosta.
    Lá thar na bhárach cuaidh an gasúr amach fosta. Shuidh sé annsin, agus níor cróigh se gach ar bhith. Rinn sé seo ar fead seachtmaín, agus shíl an mhathair agus an t-athair go rabh an mhóin cróige aige.
    Lá amháin chuaidh an mhathair amach a amharc an rabh an mhoin tirim, ach a n-áit sin ní rabh sé cróige (agir) ar chor ar bith.
    Bhíos ag an gasúr gur bhfearr do imteacht leis no go bhfuigheadh cé an bata. Tháinig an t-athair na bhaile agus casad an mac air taobh amuigh de’n doras agus dubhairt se leis caide atá ort nuair atá tu do shuide annsin. Tá arsan gasúr chuir mo mhathair amach as an teach me ceannus nár cróig mé an móin. Thug an t-athair isteach é ach níor
    Sorcha Nic Pháidín
    An Chorrmhín, Co. Donegal