School: Luinneach (roll number 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. An gasúr glic.
    Bhí gasúr ann uair amhain agus bhí sé amuigh ar an lághán agus is é an fhoghmhair a bhí ann.
    Maidín amháin chuir an maighistir amach é a bhaint coirce agus bhí sé fein leis amach. Chuir sé faobhar ar an speal do agus dubhairt go rabh sí go géar agus go ndéarfadh sí uaithe féin.
    D’imthigh an maighistir chun an bhaile agus chuaidh an gasúr suas ar chrann agus d’fhan sé annsin go dtí am dinneara.
    Nuair a chuaidh an maighistir amach i [nam]? dineara go bhfeicfeadh sé goidé mar bhí sé ag teacht ar aghaidh.
    Chonnaic sé an gasúr ina shuidhe thuas ar an chrann agus chuir sé ceist air goidé bhí sé a dheanfhadh shuas annsin agus (dfreagac) d’fhreagar an gasúr é.
    Shíl mé arsa’n gasúr go rabh an speal go géar agus go ngéarfadh sí uaithe féin agus d’fhág mise aici féin é na mheas mé nach ndeanfainn acht é a mhilleadh.
    Domhnall Mac Giolla Easbuig
    Srath na Bruaí, Co. Donegal