School: Luinneach (roll number 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

fá’n teach.
    An oidhche sin cuaid an gasúr go teach na cuimhre agus suigh sé shuas ar balla bheag agus nuair a bhí an maighistir ag damhsa bhuaileadh sé súil roimhe agus ceann ina dhiaidh.
    D’iarr an maighistir air stad na go rabh sé salach cáidheach aige. Nuair a bhí an maighistir réidh le imtheacht dubhairt sé le Diarmuid go gcaitheadh sé solus a choinneál roimhe agus ceann ina dhiaidh.
    D’imthigh Diarmuid amach agus chuir sé garadh na gcruach theac an maighistir ar theinidh agus annsin chuir sé gáradh na gcruach a bhí ag teach na cuimre ar theinidh fosta.
    Annsin phill sé go teach na cuimhre agus d’iarr sé ar an maighistir teacht leis anois ina bhí solas a gheith roimhe agus ceann na dhiaidh agus é deifre a deánamh na gó mbeadh siad as.
    Nuair a tháinig an maighistir amach bhí corraidh mhór air nuair a (tháinig) chonnaic sé a chuid cruach ar theinidh agus go rabh na súile as gach ainmhidhe dá rabh fá’n teach.
    Phill siad na bhaile agus thug an maighistir a thuarastal do Dhiarmuid agus d’iarr air a bheith ar shiubhal.
    Nuair a d’fhág Diarmuid teac an mhaighistire chuaidh sé go dtí Seán agus bhí siad beo go maith o sin amach.
    AT1004: Hogs in the Mud; Sheep in the Air
    AT1006: Casting Eyes