School: Luinneach (roll number 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. An n-asal agus an madadh.
    Bhí madadh ag feirmóir fá choinne an toigh agus bhí asal aige fá choinne an obair a deánamh amuigh. Bhí dúl mhór ag an fheirmóir ins an mhadadh agus bféafadh sé ach an chineál dó le ithe Ní rabh an n-asal ag fagháil a dhath le ithe acht féar agus chaithfeadh sé oibruighadh go cruaidh.
    Ní rabh an n-asal sásta le seo agus smaoitidh sí go rachadh sí go dtí an maighistir agus ndeánfadh sé an rud céadhna a dheánfadh an madadh agus beitir nach mbéadh fiachadh urthi oibruighadh. Nuair a chuaidh an n-asal go dtí an maighistir d’fheach sí a bheith cosamhal leis an madadh.
    Chuaidh sí suas fhad leis an mhaighistir agus chuir sí a cuid cosa suas air. Ghlac an maighistir coraid leis agus ghread sé amach ar an doras í. Tháinig sí isteach an dara h-uair agus cuireadh amach an dara h-uair í.
    Ghlac an n-asal fuath d’on mhadadh agus nuair a fuair sí greim ar an mhadadh marbhaigh sí é. Bhí corraidh ar an mhaighistir léithe agus mharbhuigh sé i. Bhí sé gan asal ná madadh annsin.
    Máire Ní Bhaoighill
    Srath na Bruaí, Co. Donegal