School: Luinneach (roll number 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. “Mac Giolla Bhrighde”.
    Bhí Mac Giolla Bhrighde na chomhnuidhe go maith ní rabh a dhath a cur bhuartha air acht ag ithe as ag ól. San deireadh a bhí air gur thoisigh sé a mharbhadh na ndaoine. Lá amháin casadh fear air agus thug sé leis é. Bhain sé a cheann dó agus chuir sé an ceann suas san cupla. Bhí sé annsin go dtí lá a dtáinig an sagart isteach. Chuir an sagart ceist goidé rud sin atá shuas ins an chupla.
    Dubhairt Mac Giolla Brighde gur sin ceann uain. D’iarr an sagart air é a thabhairt anuas go bhfeicfeadh sé é. Dubhairt an fear nach rabh sé ábalta a thabhairt anus. Ná breágh dubhart an sagart go rabh tú ábalta é a chur suas as nach (rabh) bhfuil tú ábalta a thabhairt anuas.
    Dubhart an (sagart) fear nach eisean a chur suas é an fear a chur suas é go bhfuil sé marbh. Bhal dubhairt an sagart tabhair isteach dréimire agamsa agus bainidh mise anuas é. Fuair sé an dréimire agus bhain sé anuas é agus dubhairt se seo ceann fir agus is tusa a bhain an ceann dó fear éiginteacht. Dubhairt an sagart le Mac Giolla Brighde is tusa a d’fhág
    Máire Ní Bhaoighill
    An Charraig, Co. Donegal