School: Luinneach (roll number 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. (continued from previous page)
    D’imthigh sé agus an t-airgead leis. Chuaidh sé isteach i dteach ólacháin agus chá dtáinig sé amach gur chaith sé an t-airgead uilig.
    D’imthigh sé na bhaile agus gan oiread is leith-piginn leis. Nuair a bhí sé ag tarraingt ar an teach. Bhí lúthgháir mhór ar an mhnaoi nuair a chonnaic (sé) sí gur dhíol an fear an bó. Cinnte arsa seise béidh oiread airgid leat agus a choinneas beó ar fead tamailt muid agus a dhíolas an cíos dúinn.
    Dubhairt an fear gur chaill sé an t-airgead. Ná mór an truaighe sin. Tá muid gan bó ná airgead anois agus ta muid níos measa ná a bhí muid ariamh.
    Ní rabh sé i bhfad go dtáinig an cíos agus ní rabh siad ábalta a dhíol. Baineadh an talamh daobhtha. Ní rabh a dhath aca le bheith beó air annsin. Is é an deireadh a bhí air gur bhfuair an bheirt aca bás leis an ocras agus an fear a ba chionntuig leis.
    Máire Ní Bhaoighill
    Srath na Bruaí, Co. Donegal