Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus bainríogháin, agus na Phrionnsaí agus d’iarr ar an Riogh a chuid geaduine mic a thabhairt (?) aicí. Cuireadh fá choinne an mac amaideach a ghoid an cór. Chuir an Righ ceist ortha cia aca a ghuid é. Dubhairt gach duine aca gur bé é féin. Ní rabh fhios ag an Rí cia aca agus d’iarr sé ortha an fear amaideach a chur un báis.
    Dubhairt an Ríogh nach gcuirfeadh sé un báis é, acht gur ghoid an bheirt eile (?) (t-ór.) h-ubhallaí chuireadh un báis an bheirt eile agus bhí doigh bhreagh air.
    Pósadh an fear amaideach agus inghean an Ríogh, agus bhí féasta mór aca, agus bhfhearr an chead lá ná an lá deireannach.
  2. “An Bhaintreach”
    Bhí tailiúr agus bean agus bhí inghean aca, fuair a mhathair bás nuair a bhí sí dhá bliadhain de aois. Bhí a h-athair iongantach maith dithe.
    Lá amháin bhí sí amuigh ag cruinniughadh sméara, nuair a tháinig an bhean seo fhad leithe. Dubhairt sí mo phósann do athair mise, cuirfidh mé culaith shíoda ort, agus tá cailín beag eile againn
    AT0510: Cinderella and Cap o' Rushes
    Anna Ní Bhaoighill