School: Luinneach (roll number 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

dtaobh de.
    D’amharc an bainríoghain agus síl sí na bhfacaidh sé amarc ariamh ba deise na é. Dar leithe féin dá mbéadh nighean aici go deas é. Bheirfinn mo chuid mach uirthi ar sisi.
    D’amharc sí amach agus tcí sí seanbean draoidheachta tíos fúite. Geobhaidh tú do thoil arsa sisi. Bhí nighean aca agus caill siad an dá mac déag. Bhí brón mhór ar an bainríoghain nuair a chualaidh sí seo agus dar leithe féin go mbéadh sí ábálta a cuid mac a shabháil.
    D’iarr sí cead ar an Rígh a cuid mic a chuir isteach san chaisleán an dúin. Chuir an Righ ceist uirtí goidé rinn na mic contráilte nuair a bhí sí fá choinne leithead a phionnus a chuir ortha. Thug an Rí cead dithe. Cuireadh isteach iad ní rabh air a fuinneóg amháin.
    Lá amháin connaic siad geacha fiadhaine ag imteacht as an caisleán, ach cé bhí ann acht a cuid mac agus bhí sí iongantach buadharta.
    Sorcha Nic Pháidín
    An Chorrmhín, Co. Donegal