School: Luinneach (roll number 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. (continued from previous page)
    thabhairt dó. Fiche Punta. Dubhairt seisean nach nglachfadh sé é. Dubhairt an Righ leis annsin nach nglacfadh sé sin, acht oiread. Dubhairt an Righ leis go dtabharfadh sé a inghean do le pósadh.
    Dubhairt seisean go ndeánfad (sé) sin gnoithe, agus pósadh iad. Bhí bainfheis mhór aca, lá agus bliadhain, agus bhí an lá deireannach comh maith leis an chead lá.
  2. “An tailliúr agus na daoine beaga”.
    Bhí fear agus bean ann aon uair amháin. Bhí siad go measardha bocht agus teaghlach mór aca.
    Tailli
    Tailliúr a bhí ins an fhear agus bhíodh sé ag obair go dian dicheallach, chun luach biadh a shaothrughadh. Oidhche amháin, bhí sé iongantach, tuirseach, agus dubhairt sé le na mhnaoi go ngearradh sé amach, cupla culaith, agus go ‘n-éireochadh sé go luath ar maidin, leis ná cultacha a dheánamh.
    Chuaidh an bhean a luighe, agus d’iarr sí ar a fear an doras a dhruid, agus an solas a chur amach. Sul a rachadh sé a luighe. Rinne sé mar d’iarr sí air.
    Caitlín Nic Ghiolla Chomhghaill
    Tomás Ó Gallchobhair