School: Luinneach (roll number 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. “An triúr mac”.
    Bhí triúr mac ann, aon uair amháin. Ars an chead fhear, go rachadh seisean agus go saothrughadh, sé a chuid airgead féin. Dubhairt sé leis an bheirt eile, nuair a gheobhadh seisean bás. Go mbéadh an tobar a bhí aca, uilig na fhuil.
    D’imthigh sé. Nuair a bhí sé ar shiubhal bliadhain. D’amharc siad ‘sa tobar, agusa bhí sé uilig na fhuil.
    Dubhairt an dara fear, go n-imtheochadh seisean agus go mbéadh an tobar uilig na fhuil an lá a gheobhadh seisean bás. Bhí sé ar shiubhal bliadhain, agus an lá seo, d’amharc an tríomhadh fear, ins an tobar, agus bhí sé uilig na fhuil.
    Dubhairt an tríomhadh fear go n-imtheochadh seisean, agus d’imthigh. Thug sé leis builín, agus an chead oidhche, fuair sé lóistín ag cat. D’iarr an cat ar an fhear biadh a thabhairt dó. Thug sé buadh dó, agus chuir sé ceist air, cia-n áit a bhfuigheadh obair.
    Dubhairt an cat leis go rabh caisleán le deánamh ag an Rígh, agus go gcaitheamh sé é a bheith deánta aige, i gcionn na bliadhna. Mar nach mbéadh go mbainfeadh sé an ceann dó.
    Thoisigh an fear ar an chaisleán, agus i gcionn na bliadhna, bhí an caisleán deánta aige. Dubhairt an Righ, gur bhé an phaighe a bhí sé a
    Caitlín Nic Giolla Chomhghaill
    Pádraig Ó Aodha