Scoil: Luinneach (uimhir rolla 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

Bhí sí le biseach a fhághail, nuair a bhainfeadh, duine ar bith, gáire aistí.
    Bhí sí ag amharc amach ar an fhuinneóig lá amháin, nuair a chonnaic sí Seán, agus an asál ar a dhruim leis. Thoisigh sí a gáiride agus fuair sí biseach.
    Bhí luthgháir mhór ar an Rígh, nuair a fuair a n-igheann biseach. Sgairt sé ar Sheán, agus thug sé ór, agus airgead dó. Pósadh Seán, agus (n) inghean an Rígh, agus bhí dóigh mhaith air ó sin amach.
  2. Sgéal.
    “Diarmuid agus Siúbhán.
    Bhí baintreach an uair amháin agus ní rabh aicí a mac amháin dar bainm Diarmuid bhí dúl mhór aicí ann shaoil sí na rabh bean ar bith i n-Éirinn maith go leór aige, dimthigh sí féin a chuartadh mná do, agus ba goirid go dtáinig sí aríst, agus cailín deas leithe le bheith na mnaoi ag a mac.
    Ní rabh aon locht uirthí, acht go rabh sí rud beag simpliece, acht ní rabh fhios ag t-sean bhean seo. Pósadh i féin, agus Diarmuid, lá thar na bharach. I ndiaidh iad a phósadh, bhí Diarmuid ag obair amuigh ins an gharadh, agus chualaidh
    Síghle Nic Aodha
    Caitlín Ní Fharraigh