School: Luinneach (roll number 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. (continued from previous page)
    gur ag curtughadh an airgid a bhí sé agus bhéarfadh sé aníos leath-choróin anois agus leath-choróin arais go dtug sé na trí leath-choróin aníos. Chreid an fear eile é. Thug sé na trí scór punnta dó agus d'imthig sé chun an bhaile breagh sásta.
    Lá thar na bhárach thug sé coirce dó agus shíl sé go mbéadh sé saidhbhir roimhe an oidhche, agus gach aon am a rachadh sé a chuartughadh ní bhfuigheadh sé airgead ar bith.
    Cupla lá na dhiaidh sin chuaidh sé chuig an fear, chonnaic sé an bhean é ag teacht, agus dubhairt sí leis an fear go bhfuigheadh siad isteach i dtrioblóid fá dtaobh de. D'iarr sé uirthi gan eagla a bheith uirthi. Bhí siad i ndiaidh muc a mharbhadh, líon sé an sgráthóg lán fola agus chuir síos ar bhrollach na mná í agus d'iarr sé uirthi toiseacht a sgomhláir air agus go dtabharfeadh sé leis an sgian agus go mairfeadh sé í.
    Nuair a tháinig an fear isteach thoisigh sise a sgomhláir air a fear féin cionnus a léithéad a dhéanamh. Thug
    AT1539: Cleverness and Gullibility
    Máire Ní Dhuibhir