School: Luinneach (roll number 13958)

An Luinnigh, Co. Donegal
Eoghan Mac Giolla Chomhghaill

1. Bhí fear amaideach agus fear críonna ag siubhal an bheallaigh mhóir lá amháin. Dubhairt an fear amaideach leis an fhear chríonna. Caidé cinéal leabaidh a mbíonn tú do luighe uirthi. Dubhairt an fear críonna gur leabaidh chluimhrigh. Chuir an fear amaideach ceist air an bhfuil sé deas a bheith do luighe ar leabaidh chluimhrigh. Dubhairt an fear críonna nach rabh sé na luighe ar leabaidh ariamh comh deas léithe.
    Lá amháin bhí an fear aimaideach ag siubhal amuigh ar an bhealach mhór agus casadh cleite air. Bhí luthghair mhór air, agus thug sé leis na bhaile í. Nuair a chuaidh sé na bhaile, d'fhág sé an cleite na luighe ar an urlár agus luighe sé air.
    Nuair a d'éirigh sé ar maidin, bhí a chuid cnámha uilig nimhneach. Dubhairt sé is maith mar tá an mhuinntir a bhíos na luighe ar na céadtaí. Mise nach rabh na luighe ach ar
    Nuala Ní Dhomhnaill
    Liam Ó Fearraidhe