School: Oileán Toraighe (roll number 5164)

Toraigh, Co. Donegal

1. Tá bataí ag fás ar an talamh. Agus sé an t-ainm atá ortha na bataí buidhe, agus tá léigheas piantaí cnámh ionta.
    Cuireann daoine síos cupa ar an teinidh agus cuireann siad uisge ann fosta, agus bíonn an t-uisge ag guil nuair a chuireann siad síos na bataí buidhe ann. Agus baineann siad guil asta. Agus cuireann siad ar a gcosa é nó cé bith áit a mbíonn an phian ortha.
    Má bhíonn faithnigh ar dhuine ar bith. Tá tobar ar an cheann thiar de'n bhaile, agus tá sé deánta shíos ar an leacha. Ta léigheas maith faithnigh ann. Dá rachadh duine síos go dtí an tobar agus faithne bheith ar a láimh, agus é ghabhail ar a ghlúine ar chloich atá ann agus urnaighe a rádh. An fhad a bhéadh sé rádh a urnaigh ba cheart do bheith ag cuir braon de'n uisge ar na faithnigh. Agus í gceann cupla seachtmhain d'imheochadh siad.
    Maighread NÍ Dhuibhir
    Fuair mé seo ó: