Scoil: Mín an Chladaigh (uimhir rolla 5046)

Mín an Chladaigh, Co. Donegal
Seán Mac Fhionnaile

1. Scéal (ar lean)

Bhí sin ann agus is fad' ó bhí, fear abhí na chomhnuidhe shuas i gCo Thír-Eoghain, agus é pósta ar bhean as Machaire-chlochair seó amuigh.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    “Is fairsing Dia sa’ chomglach” arsa an fear. Arsa fear an churraigh annsin “Ní bheidh do shoitheach istoigh go dtí [imbárach.]? Caithfhidh mise a bheith ar shiubhal anois, acht tiocfhaidh mé arais nuair a bhéas tú pósta agus caithfhidh tú do chlann a thabhairt damh”.
    Nuair a tháinig an bád isteach bhí ollgháirdeachas mhór fá choinne an cailín. Bhí sí féin agus an mate le pósadh, agus rinneadh féasta mór an oidhche sin i dtigh a muinntire.
    I lár na h-oidhche cé tháinig isteach acht an captaoin é féin, agus nuair a d’innis seisean a sgéal féin beireadh ar an mhate, agus cuireadh i bpriosún é.
    Pósadh an cailín agus an captaoin, agus fá chionn bliadhna bhí mac óg aca. Lá amháin nuair a bhí siad amuigh ins an ghárradh agus an naoidhneán aca cé tháinig acht fear an churraigh. “An dtabharfaidh tú an naoidhnean damh anois” arsa seisean.
    “Is mór a ghoillfheas sé orm leithéid de rud a dheánamh” arsa an caphtaoin
    AT0505: Dead Man as Helper