School: Mín an Chladaigh (roll number 5046)

Mín an Chladaigh, Co. Donegal
Seán Mac Fhionnaile

1. Scéal (continued)

Bhí sin ann agus is fad' ó bhí, fear abhí na chomhnuidhe shuas i gCo Thír-Eoghain, agus é pósta ar bhean as Machaire-chlochair seó amuigh.

deireadh tháinig sé go dtí teach a uncal agus bhuail sé ar an doras.
    Tháinig cailín aimsire go dtí an doras agus nuair a chonnaic sí cé bhí ann bhuail sí an chomhlaigh amach in’ éadan. “Cé atá ann” ars’ fear a’ toighe, “O tá, smugáchan gasúra” ars sise “agus d’iarr mé air bheith ar shiubhal”.
    “Ó” arsa seisean “leig ‘steach é, tá mé ag feitheamh leis le cúpla lá”.
    Leigeadh isteach an gasúr agus bhí luthgáir mhór ar an uncáil roimhe. Rinneadh réidh biadh, agus d’ith an gasúr a sháith nó bhí sé lag leis an ocras.
    Annsin Thómhais an t-uncail é, agus thug sé amach é gur cheannuigh sé éadach úr dó. Ní rabh an gasúr cleachtuidhe le bheith a chaitheamh éadach galánta agus l?] ní thiocfhadh leis stad acht ag coimhead síos air fhéin. “Ná bhí ag deánamh sin” arsa an t-uncáil “nó bhéidh fhios ag achan dhuine nach rabh éadach maith ort ariamh aroimhe”.
    D’imthigh an bheirt aca leó fríd an chathair
    AT0505: Dead Man as Helper