School: Mín an Chladaigh (roll number 5046)

Mín an Chladaigh, Co. Donegal
Seán Mac Fhionnaile

1. Scéal (continued)

Bhí sin ann agus is fad' ó bhí, fear abhí na chomhnuidhe shuas i gCo Thír-Eoghain, agus é pósta ar bhean as Machaire-chlochair seó amuigh.

dtabharfhadh siad an peidleár bán.
    D’éirigh an bheirt aca iongantach mór le cheile agus is iomdha lámh chuidigh a t’ug sé dithe ón la sin amach.
    Fear siubhal a bhí ann fósta agus bheadh sé ar shiubhal leis ó cheann go ceann na h-Éireann.
    Bhal, bhí na bliadhanta ag gabhail thart agus bhí an leanbh ag éirigh aníos, agus é ábálta bheith ar shiubhal le na mhathair fríd an tír. Chorr uair chasfaidh an peidleár bán ortha agus bhí meas mór aige ar an gasúr.
    Bhí dearbhrathair na mná seo ‘na chomhnuidhe shuas i mBaile Cliath, agus caidé bhí leis an pheidleár lá amnháin acht leitir a chuir sé anuas ag an ghasúr ag iarraidh air ghabhail go Baile Atha Cliath.
    Thug a mháthair leath-ghiní dó, agus d’imthigh an ghasúr bocht leis, agus a seacht sáith cúmhaidh ar a mháthair na dhiaidh.
    Casadh carr éisg air agus thug sé tamall marcuidheacht dó. Sa’
    AT0505: Dead Man as Helper