School: Mín an Chladaigh (roll number 5046)

Mín an Chladaigh, Co. Donegal
Seán Mac Fhionnaile

1. (no title) (continued)

Bhí Rí 7 Bainrioghain ann uair amháin agus bhí nighean amháin aca. Fuair an bhainrioghan bás 7 phós an rí arais, agus bhí nighean eile ag an bhean seó.

ocras uirthí agus shuidh sí a dheánamh cuid. Connaic sí fear agus thug sí giota de’n arán dó.
    D’iarr sé uirthí ghabhail go dtí tobar agus chuaidh. Thainig ceann beag aníos as an tobar agus dubhairt glór, “Cíor mó cheann”. Rinne sí seó. Tháinig ceann eile aníos agus rinne sí mar an gceadhna leis, agus mar an gceadna leis an tríomhadh duine. Annsin thug siad a mbeannacht dithe.
    Dubhairt an chéad fhear í bheith níos deise nó bhí sí, dubhairt an dara fear saoghal fada, agus dubhairt an tríomhadh fear í fear maith a fhághail. D’imthigh siad annsin agus mhothuigh sí trup agus chuaidh sí i bfolach acht tháinig beáthach agus mac rí air, agus tháinig sé anuas ag a taobh.
    Thug sé leis na bhaile í agus pósadh an bheirt aca agus bhí doigh bhreágh ortha.
    Roise Ní Dhochartaigh