4/12/2017 Weekly Pick  (See more »)

School: Mín an Chladaigh (roll number 5046)

Meenaclady, Co. Donegal
Seán Mac Fhionnaile

Bhí Rí igCúige Ulaidh fad ó shoin darbh minm Conchubhar Mac Neasa. Bhí im h-Ultaigh agus na Connachtaigh igcogadh le chéile. Cuireadh piléar igcluár éadain ear rí agus dubhairt na laoigheanna go gcaithfheadh sé saoghual suaimhneadh a chaitheadh ó rin amach nó dá sgaoilfheadh an pilé as rin go raibh sé marbh.

'Na d'laidh sin thug na h-Ultaigh aire mhaith dó. Nuair a d'fanóchadh Conchubhar ra bhaile go h-uaigneach. Chuaidh na bliadhanta thart. Bhí an rí ag eirghe cuirreach lag-brightheach.
Lá amhaín bhí ré 'na shuidhe leis féin i nalach trom as a chroidhe.
Mhas bhuailsheá do dhá bhoir as a cheile d'éirigh an spéir dubh dorcha. Choirigh an coirthneach i an roilreach, agus bhí an domhan uilig ar crith.
I gcionn tamaill d'éirigh an spéir geal arís. Tháinig an draoi isteach agus chuir Conchubhar ceist air caidé ba chiall leir na h-uathbhair séo nó caidé an choir a rinne un

Liam Ó Píopalaigh