School: Mín an Chladaigh (roll number 5046)

Mín an Chladaigh, Co. Donegal
Seán Mac Fhionnaile

1. Bhí fear ina chomhnuidhe ar an bhaile seo fad ó shoin agus sé an t-ainm a bhí air Tomás 'Ac Colla. Bhí bean ag teacht air agus ní thiocfadh leis suidhe ar an stól a bheánamh gréasán bainín nó bheadh sí ag a thaobh. Corr oidhche eile nuair a bheadh sé ag fighideoireacht thosóchadh na dartáin ag teacht air chomh tiugh géar agus thiocfadh leo.
    Ní rabh sé ag faghail suaimhneas ar bith agus sa deireadh b;éigin dó an áit a dhíol agus dhul a chomhnuidhe thuas ins na cnuic. Agus an muinntir a bhí ins an áit na dhiaidh bhí an bhean cheadhna ag teacht ortha agus b'éigin daobhtha imtheacht fósta. Acht an mhuinntir a tháinig na ndiaidh cha dtáinig a dhath ariamh ortha agus tá siad annsin ón lá sin go dtí an lá indiú.
    Agus sin 'bac' eile nach bhfuil le feiceáil againn anois ar chor ar bith, Liam na Sopóige. Nuair a bhí mise mó ghasúr i bhfad ó shoin, bheadh sé ó d'fhágfadh sé bun a bhealaigh mhóir go mbeadh sé i bhfus annseo i mbéal na tragha,
    Seán Ó Curráin
    Machaire Gathlán, Co. Donegal