School: Mín an Chladaigh (roll number 5046)

Mín an Chladaigh, Co. Donegal
Seán Mac Fhionnaile

agus chuaidh sé a luighe ar ais
    "Gabh síos arís" arsa an rí.
    Chuaidh sé síos agus sgairt sé ag iarraidh an chlaidhim, agus aníos na rith leis annsin.
    Bhí corruigh ar mhac an rí an iarraidh seó nuair a tháinig sé aníos agus bhuail sé an bhuille bhain sé an coirnéal amach glan as cúirt a athara. Chuaidh an t-athair amach "A mhic a chroidhe, an bhfuil tú ag cailleadh dó chéille, tabhairt a leithéid do bhail ar d'athair".
    "Chan fháfaim cloch 'na sheasamh agat mar gcuirfí tú tóir ar an ghailtín.
    D'imthigh sé annsin agus chuaidh sé a luighe ar ais.
    "Anois" arsa an rí, "gab síos an iarraidh seo, tá sé na chodhladh. Tá an claidheamh ar an tábla agus solus le na thaobh agus an doras fosgáilte aige. Gabh isteach agus fágh greim ar an chlaidheamh agus thar a bfaca tú ariamh congbhuigh do ghreim.
    Cuirfhidh an claidheamh trí sgread as a chluinfear fríd an Ríoghacht, acht is cuma duit-se fhad is tá an claidheam agat."
    Siúd síos é agus isteach; bhí gach seórt ann mar a dubhairt an rí. Fuair sé greim ar an chlaidheamh agus chuir an claidheamh
    AT1088: Eating Contest
    AT1121: Ogre's Wife Burned in his Own Oven