School: Mín an Chladaigh (roll number 5046)

Mín an Chladaigh, Co. Donegal
Seán Mac Fhionnaile

Theann na ribí agus baineadh na (ceann) do na h-eachraidh.
    Chuir sí lamh faoí na cota agus tharraing sí amach slat na draoidheachta. Bhuail sí é agus rinne sí carraig dó.
    An mhaidin sin nuair a chuaidh Dubh go dtí an tobar fuair sé iochtar uisge air agus uachtar fola. D’aithin sé gur marbhuigheas Donn.
    D’imthigh sé leis annsin ag marcuidheacht ar a eac, cú le na choir, agus seabhac in áirde ós a chionn sa’ spéir. Thar stop sé go rabh sé thall i gCúirt an Rí sa Gréig. Char aithin duine ar bith nach Donn a bhí ann, agus cuireadh fáilte roimhe. An oidhche sin luigh sé féin agus an bhean óg ag a chéile ach tharraing sé claidheamh eatorra sa’ leabaidh. Ní rabh sise sasta acht níor dhubhairt sí dadadh.
    Ar maidin lá thar na bharach tháinig an ghiarrfhiaidh arais. D’imthigh Dubh ‘na diaidh agus char stad sé gur chuir sé isteach i mbun an t-sean chaisleán é.
    Chuaidh sé féin isteach annsin agus bhí an chailleach istigh roimhe. “Ceangal do chuid eachraidh” arsa sise. “Níl a dhath agam
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    AT0303: The Twins or Blood‑Brothers