School: Mín an Chladaigh (roll number 5046)

Mín an Chladaigh, Co. Donegal
Seán Mac Fhionnaile

1. Bhí Diarfach 'na chomhnuidhe i Rosguill de dhream daoine saidhbhire agus thuit sé anuas i mboichtíneacht. Bhí sé pósta seal bliadhantach agus chá dtainig cúram cloinne ar bith air.
    D'éirigh siad chomh bocht is gur dhubhairt sé le na bhean lá amháin go n-imtheochádh siad leobhtha fríd an tír go bhfeicfeadh siad an dtiompóchadh ádh ar bith leó. Ar maidin lá thar na bharach d'imthigh an péire aca. Thainig siad go dtí crois-bhealaigh sul a dteachaidh siad i bhfad. Dubhairt seisean léithe "rachfaidh tusa bealach amháin agus mise bealach eile agus dhéanfaidh mé gealltanas leas caidé mar éireochas linn go gcastar ar a chéile annseo muid trí ráithche ó indiú.
    Bhal, shiubhal duine aca sior agus duine aca siar ag gabhal thart. Thug siad iarraidh na bhaile acht bhí seisean sa bhaile níos luaithe na ise. Chuaidh sé go dtí'n capall a d'fhág sé na dhiaidh agus bhí dhá shearrach aicí. Chuaidh sé go dtí'n cú
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    AT0303: The Twins or Blood‑Brothers