School: Cnoc an Stolaire (roll number 4740)

Cnoc an Stollaire, Co. Donegal
Seosamh Ó Gallchobhair

1. (continued from previous page)
    Chuir Eiblín ceist air an n’díolfhadh se an coinnín. Bhal a dúbhairt sé ó tharla go g’caithfhídh sibh a bhfuil agam a fhághal bhéirfhidh mé díobh é ar chéad punnta agus is bocht liom sgaradh leis cé tol dé go rabh deánta. Díoladh an coinnín agus thug na fir a n’aghaidh ar an bhainnc. Leig siad isteach an coinnin fa coinne airgead a thabhairt amach [ace]? Ach da m’béadh an coinnín istúigh ó shoin cha d’tiocfhadh se amach, annsin beigeann diobhthe pilleadh go teach Mhícheal agus rún dainghean aca é a mharbhú.
    Seo an cleas a dimir an sean phéidhre an iarráidh seo. Chúaidh Mícheal amach agus mharbhúigh sé caora agus cheap sé an fhuil agus chuir isteach i m’bosca í agus chuir isteach í g’cliabhlach Eibhlín í agus nuair a thiocfhad na fir agus iad fa choinne Mícheal a mharbhú d’fágfhad seisean an millean ar Eibhlin agus thiocfhad leis sgin a thabhairt leis agus í
    AT1539: Cleverness and Gullibility
    Máire Ní Fhionnghaile