School: Cnoc an Stolaire (roll number 4740)

Cnoc an Stollaire, Co. Donegal
Seosamh Ó Gallchobhair

1. (continued from previous page)
    a ghaith sa tír iasactha. Cheannaigh sé an pláta óir agus an pláta airgid agus tharraing ar a bhaile. Ar a bhealach do chuaidh sé thart le taobh caisléan galanta acht bhí cuma ar an áit go raibh sé uaigneach agus codamhlacht ar an teach nach nach raibh i nduine in a chomhnuidhe ann. Bhí gairdín in aice an chaisleáin agus na rósaí b'fhíor dheise da bhfaca súil ariamh ag fás ann. Thug sin i gceann an righ fáirín an inghean ba shine agus isteach leis go bhfuigeadh sé cuid aca. Bhain sé cupla rosín agus le sin nocht an fáthach urghranda chuige. Sganraidh an Righ. Thuit na rósaí as a lámha agus chuaidh sé uilig ar bhárr amháin creacha. Bhí an an fáthach go millgeanach. Corp duine air acht feoin ainmhidhe grándha éicint. Chuir an fáthach ceist ar an fear cad chuige gur bhain sé rósaí in a gháirdín gan cead. D'inis seisean do fa fhóirín a inghine. Thóg leat iad arsa an fáthach acht muna dtagann tú annseo agus iad leat roimh bhliain dí lá indiú gheobhaidh tú bás.
    Thainig sé abhaile. Roinn sé thart na
    AT0425C: Beauty and the Beast