School: Cnoc an Stolaire (roll number 4740)

Cnoc an Stollaire, Co. Donegal
Seosamh Ó Gallchobhair

1. (continued from previous page)
    [?] [beithfea]? mall bual thall sa bheart. Ní dheárn mac a Bháird ach a lámh fhágal síos agus a h’ata a fhágal ar a mhullach gabh pardun díobh a [óuideachta]? deirigh se agus d’imtig go gasta agus thainig leis mór luáithe a bhí sé as amharc nuair a bhí na saighduiri astúigh agus shiúbhal ar a sheachtnodh fríd shasamh ar feadh dára bliante agus ní bhfuaras greimh air ach ní rabh Ó Dómhnal ag fághal triobláid ar bíth fa d’taobh dó agus shúl sé go [m’baidír]? go bhfuair sé bás.
    Thainig an t’am thart go rabh Ó Dhómhnall ag chuir deis as an chaislean agus ba é saothrúigh na sasana a bhí cughe agus fhad is bhéadh fear [cas]? Sin ann ní bhfúigheadh saoir no h’Éireann a dháth lé deánamh. Nuair a bhí an caislean gleásta tá se deánta os cionn na fairrge. Thug an saor sasanáigh leis crann [12 tr]? agus sín amach os ceann na fairrge ar an fhuinneóg é. Shiubhal se amach ar an chrann sháith se tor amuigh in a bhárr. Thainig se isteach agus thug a dhúbhslan do fhear in Eirinn an tor a tharraingt, d’fiách acha fhear leis ach [theip]? ortha uilig. Bhí seó ag
    An Bun Beag, Co. Donegal
    Máire Ní g Cionnlaoi