School: Cnoc an Stolaire (roll number 4740)

Cnoc an Stollaire, Co. Donegal
Seosamh Ó Gallchobhair

1. POLL an LEACHTA
    Sin poll doimhin atá í Machaire-Chlochair thíos ag taobh na trágha agus thig an lán-mara isteach ann. Is cosamhail gur báitheadh fear sa pholl seó blianta fada o shoin. Cuireadh é ag taoibh an phoill agus tógadh leacht os a chionn. Sé sin an dóigh abhfhuair an áit an t-ainm "Poll-A'-Leachta. Tá'n leacht le feiceail go soiléir go foill.

TEACH na STILLE
    Sin áit atá thíos cois a' chladaigh Mhachaire Chlochair. Ba ghnáthach le teach beaga abheith ann fado shoin agus bhíodh na daoine ag deanamh poitín ann agus mar sin a báisteadh an t-ainm ar an áit.

BINN an BHRUGHUIN
    Sin binn atá cois a' chladaigh deas do'n Bhunbheag. Ba ghnáthach le cuid mhór sídheogaí abheith na gcomhnuidhe faoi'n bhinn seó agus bheádh siad igcomhnuidhe ag troid agus ag bruighuin eatorra féin. Sin an dóigh a bhfuair an áit an t-ainm sin.