School: Cnoc an Stolaire (roll number 4740)

Cnoc an Stollaire, Co. Donegal
Seosamh Ó Gallchobhair

1. (no title)

Bhí fear ann uair amháin ar bh'ainm do Mághnus Bán, bhí sé ceithre sgór go leith blianta 7 é chomh díreach le feag 7 chomh gasta le geallamháin.

Bhí fear ann uair amháin ar b'ainm do Mághnus Bán. Bhí sé ceithre sgór go leith bliainta agus é chomh díreach le feagh agus chomh gasta le geallamhán. Bhíodh sé igcomhnuidhe ag magadh ar sean dhaoine na h-áite nach raibh leath chomh sean leis agus iad ar shiubhal ag tuitim ar a mbataí. Lá amháin nuair abhí sé ag magadh ar sheandhuine de chuid na comharsan fa na chuid creapaltacht ghlac an sean dhuine corraidh leis agus dubhairt leis "dá siubhalfea giota gheobhthea [?] níos sine na thú fhéin agus níos gaiste"
    Smaointigh Maghnus go mbhfeidir go raibh an ceart ag an t-sean dhuine agus maidin lá thar na bhárach bhí sé na shuidhe le breacadh an lae agus as go brath leis go bhfeicfeadh sé an raibh firinne ar bith i sgéal an fhir eile.
    Eógan Mac Giolla Bríghde
    Feirmeoir