School: Cnoc an Stolaire (roll number 4740)

Cnoc an Stollaire, Co. Donegal
Seosamh Ó Gallchobhair

1. (no title)

Fadó shoin nuair abhí géarleanamhaint ag muinntir na Sasana ar na sagairt in Éirinn 7 a chaitheadh na sagairt a bheith ar shiubhal i bhfolach, bhí fear na chomhnuidhe leis fhéin thoir ar na Crois Bhealaigh.

Ainm— Antain 'Ac Suibhne.
    Seoladh—Machaire Chlochair, Bunbeag, Tírconaill
    Aois—76
    Gairm-beatha—Feirmeoir.
    Fuair sé an scéal ó na athair.
    Fadó shoin nuair abhí [?] géarleanamhain ag muinntir na Sasanna ar na sagairt in Éirinn agus a chaitheadh na sagairt abheith ar shiubhail ibhfholach, bhí fear na chomhnuidhe leis fhéin thoir ar na Crois Bhealaigh. Oidhche amháin rinne sé brionglaideach go raibh sagart taobh thoir dén bhaile agus é i bhfholach istuigh sa uaimh móir. Mhusgail sé iláir na h-oidhche, déirigh sé, chuir air a chuid éadaigh agus d'imthigh sé leis go dtí an uaim. Nuair a shroich sé an áit chuaidh sé isteach san uaimh agus bhí an sagart annsin ceart go leór. Chuir sé ceist ar an fhear cé d'innis do go raibh seisean ibhfholach annsin. D'innis an fear do fan bhriongloideach abhí aige agus d'iarr an sagart air a theacht agus a innse do-san an chead uair eile adheanfadh sé briongloid. "O tharla in áit na garraidheacha anois tú" arsain sagart deirfidh muid an t-aifreann"
    Antoine 'Ac Suibhne
    Feirmeoir