School: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Donegal
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. Sa droch am fado, bhí muinntir Thoraigh ag iasgaireachta agus fuair siad losda scadan. Mheas siad go bfuigheadh siad luach ní bfearr ortha anoir fa Ghaoth Dobhair na gheobhad siad ortha fa na puirt soir, agus dimthigh leo, seisear acu.
    I dtús mhí na Beáltaine a bhí ann. Bhí lá ar dóigh ann. Ag iomradh a bhí siad leo ar a (s) suimhneas. Go díreach nuair a bhí siad ag teacht isteach sa chumhaingeacht eidir Innis Oirthear agus Tír-Mór, déirigh na trí tonnaí na ndiaidh. Bhris siad anuas na mullach agus cailleadh iad fhéin agus an bád. Builg Thoraigh a tugadh ar an áit ó shoin.
    Boilg Thoraí, Co. Donegal