School: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Donegal
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. Sean Scoileanna.
    Sul mar cuireadh na scoileanna náisiúnta ar bun badh bheag daoiní ar an taobh seo de’n tír a rabh a dhath léighinn aca. Na tighealaigh a bhí ag obair de’n tighearna talaimh, cuiread cuid de gclann chuig na scoileanna árda ins na bailte móra, agus bhí leigheann [béur]? agus gaedhilge aca. Lean beagan de muintir na h-áite an leigheann. Chuaidh se mar dearfa ó duine go duine. Bhí cuid aca seo a teagasg ins na scoileanna chois claidhe. Chuirtí leabhar ó dhuine go duine, no bhí na leabharthaí gan agus gan mórán gleás le na gceannacht.
    Is ar leacacha slinne a gnithi an scríobh agus ortha seo fosta a bheirti na chead cheachtaí.
    Bheireadh gach scolair pighinn chuig an maighistir anois sa ‘ríst. Theigheadh sé go minic ó theach go teach. Ní rabh an cuid is feárr de’n dóigh ortha.
        1. buildings