School: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Donegal
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. (continued from previous page)
    cuid de’n t-sean deanamh beo go foil sa cheanntar seo nar chaith a bhróg ariamh. Ar ndóigh níor fhág siad an bhaile ariamh, ag eirigh amach go Aifreann no Aonac theigheadh siad i gcomhnuidhe costárnocht. Caitheamh siad Máirtíní, sin stoca lurga leis an loirgín a chongbháil teith.
    Bhí na Máirtiní seo da gchaitheamh go choitceann ar taos óg. Bhí liobtha anuas ar dhruim na coise agus cupla lubóg ann le dhul isteach ar na léara. Sábhaladh siad na lurgnacha agus druim na gcos ar [cruadhalach]? an gheimhridh agus an earraigh.
    An méad bróg a bhí ar caitheamh anuar sin. Ghnithi uilig san áit iad. Bhainti mórán bliadhanta as péire, no bhíodh siad leath an ama a leath taobh da sábhail.