School: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Donegal
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. (continued from previous page)
    ann oidhche amháin. Is cosamhail go rabh mórán de’n mhuintir a bhí lathair ag caitheamh na gCástors. Ceibe ar bith chuaidh an bunadh uilig an t-seomra ach fágadh na Castors na ndiaidh sa cistinghe. Bhí óganach greannmhar de thighealach an tighe sa chistinighe. Nuair a fuair se an bhaicle uilig sa t-seomra tuga sé leis na hatai agus caithidh se faoi an eallach iad a bhí ceanglaidh a gcionn an tighe.
    Fuair sé slat annsin agus thoisigh se ghreadadh an eallaigh. Nuair a chuaidh cuartadh ar na h-ataí [fuar]? bruighte briste faoi an eallach iad. Bhí giota calain annsin ann.
  2. Cumdach na gCos.
    Is beag duine óg a chaitheamh bróga ar bith sa t-sean am, agus gan sin i bfad uilig ar gcúl, go mbéadh siad fásta aníos. I dtaca le mná do ta