School: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Donegal
Liam Mac Giolla Chomhghaill

a dheanamh éadaigh. Fughail láimhe uilig a ghnidheadh siad.
    Chaitheadh na fir brístí goiride go dtí an glún agus stocaí fada. Bhí deanamh fada ar an chasóig agus pócaí móra thiar ins na ruballaibh aicí.
    Le [cois]? an éideadh seo, chaitheadh na fir casóg a mbéadh muinchille de chórda an righ na móle inntí. Casog fa muinchille a bheirti uirthí. Bhí aibid eile báinín báin da chaitheamh a dtugtaí [raimhler]? uirthi. a chasadh siad thart ar an chorp agus an t-iochtar sáighte síos sa bhríste le na coinneal teannta. Ní rabh cnaipe féin uirthí. Mar éideadh cinn bhí clogadh bainí da caitheamh ar dheanamh ‘tam o shanter’.
    Bhí hataí árda ‘castor’s da gcaiteamh go coitheann fad ó soin, ach se mo mheas nar caitheamh mórán aca annseo le ceithre scór bliadhain no níos mo.
    Tá sgéal inntí fa teach a rabh dáil